Bogen er skrevet til Scratch 3.0, som først officielt kommer i januar 2019. Den nye version kan allerede testes lige nu i en beta-version – læs mere her.
Men du kan også vælge at bruge bogen sammen med den nuværende version 2.0. Mange af tingene er de samme, men der er lidt forskelle, som du vil kunne læse om her.

De projekter, som du laver i denne version, vil også kunne ses i den nye version Scratch 3.0.

Start med at lave en konto.

For at finde editoren (dér hvor du laver dine projekter) – skal du vælge “Find på” i menuen på www.scratch.mit.edu

Editoren (dér hvor du laver dine projekter) ser lidt anderledes ud i forhold til dét, som du kan se i bogen:

Kapitel 1: Kom godt i gang med små tegnefilm

Det første billede viser editoren i Scratch 2.0 – her har du programmeringsområdet til højre, scenen, sprites og baggrunde kan du se til venstre og kategorierne med de forskellige brikker er i midten.

Det andet billeder viser Scratch 3.0 og som det ser ud i bogen. Det ser det lidt anderledes ud, men består stadig af de samme dele.

Enkelte af kategorierne har fået nye navne i den nyeste version
3.0 Kontrol = 2.0 Styring
3.0 Variabler = 2.0 Data

Når du skal vælge en ny sprite eller en ny baggrund, ser det lidt anderledes ud i Scratch 2.0:

Kapitel 2: Forstå tegneredskabet

Mange af tingene er de samme, men det er lettere at vælge en bestemt farve i Scratch 2.0. Til gengæld har du “kun” 55 farver at vælge imellem.

Kapitel 4: Tegn med en sprite og Kapitel 5: Lav dit eget tegneprogram

I bogen står der, at man først skal hente pen-brikkerne fra udvidelserne. I Scratch 2.0 er der pen-brikkerne en del af kategorierne med brikkerne, så her kan du bruge dem med det samme.

Kapitel 6: Et fødselsdagskort med overraskelser

På s. 59 i bogen kan du se, hvordan du bruger lyde i dit projekt. Det kan du også i Scratch 2.0, menuen ser bare lidt anderledes ud:

Spørgsmål?

Hvis der er noget, som du ikke forstår, er du velkommen til at sende en mail til Kirsten Dam Pedersen (den ene af forfatterne) på info@scratch-paa-dansk.nu.